Vandaag gaan wij het hebben over karafferen en decanteren. U heeft het vast weleens gezien in een restaurant, hoe een vakbekwame zogeheten sommelier een wijn aan het karafferen of decanteren is, Maar waarom doet hij dit? Om hier wat meer duidelijkheid omheen te creëren heb ik even een bondige uitleg voor jullie uitgeschreven!
Wat is karafferen?
Bij karafferen hebben wij het over het snel laten ouderen van de wijn, daarom gebeurt dit meestal alleen bij jonge wijnen die nog zuurstof nodig hebben om haar aroma’s volledig tot hun recht te laten komen, deze wijnen zijn namelijk vaak nog wat gesloten. De tweede reden om jonge wijnen te karafferen is om wijnen die hoog in de zuurgraad zitten of hoog in het tanninegehalte te verzachten. Voorbeelden van wijnen die je kunt karafferen zijn: Jonge en strakke Rieslings of een jonge Nebbiolo uit Piëmont in Italië. Wijn karafferen doe je best in een ruime karaf, met een dikke ronde buik en een lange hals. Je kan ook een groot wijnglas gebruiken. Laat de wijn goed walsen, met grote bewegingen, zodat hij goed in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor komen de aroma’s van de wijn vrij en komt de smaak veel beter tot zijn recht.
Wat is decanteren?
Decanteren doe je eigenlijk altijd bij oudere wijn, denk bijvoorbeeld aan een jarenlang op juiste wijze gelagerde rode bordeauxwijn, die in de loop der tijd
depot (bezinksel in de fles) hebben opgebouwd. Ook nu wordt de wijn overgeschonken in een karaf, maar het doel is nu om de wijn te scheiden van het depot. De fles moet in dit geval voor het decanteren een paar uur rechtop staan, zodat het depot de tijd heeft om naar beneden te zakken. Hierna wordt de fles voorzichtig geopend en langzaamaan zachtjes in de karaf geschonken. U stopt met overschenken als het depot in de buurt van de hals van de fles komt, zodat dit niet ook in de karaf belandt.
Het is daarom handig om bij het overschenken een lichtbron (lamp, kaars) achter de fles te hebben staan, zodat het depot goed in de gaten gehouden kan worden. Alhoewel het primaire doel van decanteren dus het scheiden van wijn en depot is, komt de wijn ook in dit geval onvermijdelijk in contact met zuurstof. Dit kan voor oude wijnen soms problemen opleveren. Deze ontwikkelde wijnen hebben namelijk zeer delicate aroma’s die door het contact met zuurstof deels verloren kunnen gaan. De laatste fruitaroma’s kunnen bijvoorbeeld vervliegen, de tannine’s kunnen te veel afnemen en de alcohol kan de smaak gaan overheersen.